MTNL Placement Paper 2016 With Solution

MTNL Placement Paper 2016 With Solution 

Question 1:

What changes would be necessary in block C if FM signals are to be received –

A. Block becomes redundant
B. A FM detector would be required
C. A high frequency signal generator
D. An additional local oscillator will be needed

Ans. B


Question 2:

In the equatorial plane only Geosychronous satellite are launched because it is the only plane which provides –

A. 24 hour orbit
B. stationary satellite
C. global communication
D. zero-gravity environs

Ans. B

Question 3:

Radio Broadcasting is an example of –

A. space multiplexing
B. time multiplexing
C. frequency multiplexing
D. none of the above

Ans. C

Question 4:

PAM signals can be demodulation by using a –

A. Low pass filters (LPE) alone
B. A Schmitt trigger followed by a LPF
C. A differentiator followed by a LPF
D. A clipper circuit by a LPF

Ans. D

Question 5:

In an FDM receiver channels can be separated by using –

A. AND gates
B. Band pass
C. differentiation
D. Integration

Ans. A


Question 6:

The most common modulation system used for telegraphy is-

A. frequency shift keying
B. two – tone modulation
C. pulse code modulation
D. single tone modulation

Ans. A

Question 7:

Use of varoctor diode in generation of modulated segial be-

A. FM generation only
B. 100AM generation only
C. PM generation only
D. both PM and AM generation

Ans. A

Question 8:

In colour picture tube shadow mask is used to

A. reduce x-ray emission
B. ensure that each beam strikes only its own dots
C. increase screen brightness
D. provide degaussing for the screen

Ans. C

Question 9:

The circuit that separates composite video warefore from the sync pulses is-

A. the keyed AGC amplifar
B. a clipper
C. an integrator
D. a sawtooth current

Ans. D

Question 10:

Band width of microwaves is-

A. 1GHz -10 ^ 3 GHz
B. 1GHz -100 GHz
C. 1 GHz -10 GHz
D. 1 GHz – 10 ^ 6 GHz

Ans. A

Question 11:

In transverse Magnetic mode-

A. no electric line is in direction of propagation
B. no magnetic line is in direction of propagation
C. bath magnetic & electric lines are is direction of propagation
D. neither magnetic nor electric lines in direction of propagation

Ans. B

Question 12:

Signal transmission in sky wave propagation is due to –

A. Refraction of wave
B. Reflection of wave
C. Pierus through Inosphere
D. None

Ans. B

Question 13:

According to Barkhausen Criterion Phase shift of signal should be –

A. 60 degree
B. 90 degree
C. 180 degree
D. 360 degree

Ans. D

Question 14:

The transmission does not have –

A. Partition noise
B. Flicker noise
C. resistance
D. Short noise

Ans. A

Question 17
The main disadvantage of Diode-Transistor logic (DTL) is its-

A. greater speed
B. slower speed
C. average speed
D. none of the above

Ans. B

Question 18
Time delay Dt in digital signals in an SIS O shift register is given by –

A. Dt = N ‘ Fc
B. Dt = N ‘ 1/Fc
C. Dt = 1/N ‘ Fc
D. Dt = N ‘ 1/Fc

Ans. B

Question 19:

The output Qn is 1 in a JK flip flop and it does not change when clock pulse is applied) The possible combination of Jn and Kn can be -(y denotes don’t care)

A. y and 0
B. y and 1
C. 0 and y
D. 1 and y

Ans. A

Question 20:

Basic memory cell of dynamic RAM consists of –

A. a flip flop
B. a transistor acting as a capacitor
C. a transistor
D. a capacitance

Ans. B

Question 21:

The 2’s complement of 1000 base 2 is –

A. 0111
B. 0101
C. 1000
D. 0001

Ans. C

Question 22:

Master slave flip-flop is made up of –

A. two flip flops connected in series
B. two flip flops connected in parallel
C. a debouncer circuit
D. a-D- latch

Ans. A

Question 23:

Number of nybbles making one byte is –

A. 2
B. 4
C. 8
D. 16

Ans. A

Question 24:

The intrinsic impedance of free space-

A. is independent of frequency
B. decreases with increase of frequency
C. increases with increase of frequency
D. varies as square root of frequency

Ans. A

Question 25:

A system consists of 12 poles and 2 zeroes. Its high frequency asymptote in its magnitude plot has a slope of –

A. -200 dB/decade
B. -240 dB/decade
C. -230 dB/decade
D. -320 dB/decade

Ans. A

Question 28:

Considering the conditions-

1. High loop gain
2. Less ringing
3. Greater damping
4 Negative dB gain margin
System stability requirements would include

A. 1 and 3
B. 1, 2 and 3
C. 1 and 4
D. 2, 3 and 4

Ans. D

Question 30:

Varoctor diode has non linearity of –

A. capacitance
B. Inductance
C. Resistance
D. Is a linear device

Ans. A

, , , , ,

Post navigation

Leave a Reply